ОБРАЗОВАНИЕ, МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ И СПОРТ

Сдружение с идеална цел „Вимпел” – Каварна

Сдружение с идеална цел „Вимпел” – Каварна

Корабомоделизмът в град Каварна, като организирана дейност, започва по линия на ДОСО за работа с деца и младежи през далечната 1955 г. От тогава насам членовете на клуба са участвали във всички държавни изложби и първенства. През 1983 г. Николай Узунов участва на Световното първенство за моторни модели в състава на националния отбор на България като юноша и завоюва бронзов медал. За този медал и постиженията му преди това бе удостоен със званието Майстор на спорта . Атанас Атанасов като юноша беше две поредни години републикански шампион в клас самоходни модели и за участието му на Световното първенство за настолни корабни модели през 1991 г. във Варна, също бе удостоен с това звание. Николай Гавраилов със своя радиоуправлям модел завоюва сребърен медал на Межународното първенство за моторни модели в град Толбухин през 1986 г. От младата смяна Георги Атанасов е четирикратен шампион от Държавните детски първенства в клас самоходни модели. Със съдействието на Общината и БФКС през 2005 г. бяха подготвени и представени документите пред Асамблеята на НАВИГА във Виена за обсъждане и вземане на решение за провеждане на 8-мо Европейско първенство за категория С в нашия град. Възможностите за настаняване и хранене, културно-историческото наследство в района на общината, отличните условия за експониране на моделите в Градската художествена галерия осигуриха отлични условия за провеждането му. В България до сега са проведени две състезания за настолни корабни модели: едно Европейско първенство в гр. Русе през 1969 г. и едно Световно първенство в гр. Варна през 1991 г., в което участва Атанас Атанасов.

От 2000 г. е поставено началото на корабомоделните първенства за настолни корабни модели, както като участие в спортния календар на БФКС, така и в развитието на културния туризъм. Корабомоделистите от цяла България вече познават природните и историческите забележителности на нашия край и отнасят както лични впечатления, така и рекламни материали за развитието на нашия град. От 2012 г. участваме и в клас NS- радиоуправляеми корабни модели, като завоювахме шампионската титла при мъжете, а през 2013 г. и при юношите, като работим за запазване на постигнатото. През 2014 Мартин Митев и Никола Кабаиванов при юношите отново са републикански шампиони в същия клас. В ежегодната класация спортист на годината, клубът има представител, а през 2014 са трима - съответно на осмо, седмо и четвърто място. 60-годишният юбилей е резултат от усилията на Община Каварна, клуб “Вимпел”, нашите съграждани и колегите от клубовете в страната.

Най-добри класирания:

1983 г – Николай Узунов – бронз на световно първенство за самоходни модели.

1986 г – Николай Гаврилов – сребро на международно първенство за радиоуправляеми модели.

Атанас Атанасов, Георги Атанасов, Юлиан Калчев, Никола Кабаиванов, Мартин Митев са републикански юношески шампиони за 2 и повече години в клас „радиоуправляеми копия на корабни модели”.

Николай Узунов и Атанас Атанасов са майстори на спорта за юноши.

2016 г – Иво Чернев е класиран за участие в световното първенство в Калининград с 2 модела клас С2 – настолни корабни модели.

Клубът развива своята дейност в собствено помещение, за което не плаща наем, а само битовите разходи от субсидията на общината, свързани с комфортните условия за работа.

Всяка година първенствата са придружени от различни изложби на плакати, грамоти, рекламни материали, посещения на музеите в Каварна и региона (музеите в Каварна и Калиакра).

Адрес:

Каварна

Ул. „Дончо Стойков” 8, вх. Г

E-mail:

vimpel100@abv.bg

Председател:

Стоян Василев Станев