ОБЯВИ И СЪОБЩЕНИЯ

Каварна ще отбележи 146 години от Освобождението си от Османско владичество

Тържественото честване ще се състои на 4 февруари, от 10:00 часа, пред паметника „Защитата на Каварна“.

Каварненци и гости на града са поканени да вземат участие в церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника, който се намира на изхода на града.

Строителството на паметника започва през 1976 година и се открива година по-късно по повод 100 години от избухването на Каварненското въстание, в памет на загиналите герои за свободата ни през Руско-турската освободителна война от 1877 г. Архитект на монументалния символ е Иван Митраков, а скулптор – Ради Ангелов.

Макар да не е така известно в популярната историография, паметта на жертвите и водачите от Каварненското въстание през юли 1877 г. е дълбоко почитана в крайморска Добруджа. В Каварна неговата годишнина се отбелязва тържествено, на 100-годишния юбилей е проведена научна конференция за въстанието, на която са представени задълбочени изследвания и много новооткрити ценни документи за него като дипломатически доклади и грами, записки на варненските църкви, посрещали бежанците, рапорти на корабни капитани, журналистически публикации по време на събитията и пр. Имената на водача на въстанието Андрей Василев Димитров, с прозвище Амира Джерафоглу и на „Избавителя“ арменеца Еранос Ераносян носят улици в Каварна, обявени са посмъртно за почетни граждани и са им издигнати паметници.

Най-внушителният паметник на въстаниците е недалеч от центъра при южния вход на града. Посреща и изпраща всички в града. Паметният надпис гласи:

„Каварна се вдигна в защита мъжествена, в кърви потъна, из пепелища израсна!“

Той е издигнат от признателните жители на Каварна. На 5 май 1970 година Градския народен съвет сключва договор със скулптура Ради Ангелов, на когото през 1969 година е възложено чрез Съюза на българските художници да създаде проект на паметника. Архитект е Иван Битраков.