Завърши тазгодишното издание на Международен пленер "Вятър Море“

Viatar_more_2.jpg

На 9.09.2016г., завърши тазгодишното издание на Международения пленер "Вятър Море", който се провежда в с.Камен бряг,Община Каварна. Морската община бе домакин за 15-ти път на международното арт събитие.
 В пленера участваха: Владимир Венчарски – създател и организатор на форума, Траяна Панайотова-носител на награда за скулптура на "Алианц", Иван Стоянов, Ина Бъчварова, Мариус Станчу /Румъния/, Мария Милитару /Румъния/, Мара-Мария Мушат /Румъния/ и Георгиус Вардулис /Гърция/.
В продължение на седем дни, авторите твориха и се вдъхновяваха  на брега на морето, а ХГ "Христо Градечлиев“ отвори врати за тяхната изложба.
Темата избрана за пленера - "Риби", ги провокира и насърчи да търсят нови начини за пресъздаване на действителността и заобикалящия ни свят, защото "жуженето" на града притъпява сетивата, подтиска емоцията на душата и желанието й да твори. Животът е кратък, а щастието е на една ръка разстояние, ръка изцапана с глина, родена от майката Земя и докоснала топлината на дървото. Ръка, докоснала се до древността, пренесла мъдростта на опита и грешката, прегърнала силата на природата...Част от творците се отдадоха на древната японска техника "Раку", други на скулптурата. В ателието на открито творците общуваха свободно,обмениха опит и идеи и с удоволствие отделиха време и за децата от школата по ,,Керамика“ към ОДК Каварна,като ги потопиха във собствения си творчески процес и им позволиха да се докоснат до великата сила на изкуството.