С възпоменателна церемония Каварна ще отбележи 147 години от обесването на Васил Левски

img_9524.jpg

147 години от обесването на Васил Левски ще бъдат отбелязани в Каварна с общоградско поклонение. Паметта на Апостола ще бъде почетена на 18 февруари от 10 часа пред паметника на Васил Левски в Градската градина.
Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев – бележитият български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой.

Левски е известен и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Други известни негови прозвища са „Дяконът“ и „Джингиби“ (Неуловимият).Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.
Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание.