Николай Урумов представя „Мъжка задушница“ от Емил Бонев в Каварна

maxresdefault.jpg

Дни преди 22 септември - деня, в който честваме 112 години от провъзгласяването на Независимостта на България, актьорът и почетен гражданин на Каварна Николай Урумов ще ни пренесе с историята си в българското Възраждане, пресъздадено в спектакъла „Мъжка задушница“ от Емил Бонев по романа "Видрица" на поп Минчо Кънчев.

Заповядайте на 14 септември от 18:00 часа в залата на НЧ „Съгласие-1890“.

Вход свободен.

Спектакъл с Николай Урумов

Адаптация и режисура: Емил Бонев

Сценография и костюми: Виолета Радкова

Художник-фотограф: Любомир Сергеев

С участието: на Николай Урумов и Светла Петкова

Един сладкодумец ни въвлича с историята си в българското Възраждане по незабравим начин. С любов и неповторимо чувство за хумор той ще ни разходи сред обикновените българи от онези времена - такива каквито ги е видял по улиците, кръчмите и домовете им. Ще ни разкаже също и за делото на Апостола, за работата на комитетите, за анадолските затвори в Диарбекир и как се живее там... от първо лице, единствено число.

„За някои свои съвременници, Минчо Кънчев е „смахнат поп“ и „луд човек“. За други той е „светец“ и „велик патриот“. Тръгнах към драматизацията на неговата „Видрица“ с почит към личността и преклонение към делата му. Бродейки в лабиринта от 2200 страници спомени и мисли на този чудноват човек с невероятен живот, не можах да разбера кой е той. Нестандартен даскал – харесван и одумван? Необикновен божи служител – приеман и отричан? Революционер безумец – готов да умре за народа и отечеството си или заточеник в бъдещето?“ казва Емил Бонев и продължава „Вярвам, че докосвайки ни до „Видрица“, от 105 години разстояние след своята кончина, поп Минчо Кънчев, този голям човек може да ни направи малко повече хора".