Археологическа изложба в сградата на община Каварна

m6.jpg

Наследници на средновековната морска столица на България - Калиакра откриха днес временна изложба на находки от разкопките на нос Калиакра, проведени през лятото на 2019 година. 
„Музеят дойде при гражданите“ - каза при откриването ѝ кметът на общината Елена Балтаджиева. Тя допълни, че изложбата дава възможност на гражданите и гостите на града ни, едновременно с обслужването им от администрацията, да се запознаят и с археологическото богатство, открито на нос Калиакра през предходната година. Госпожа Балтаджиева пожела успех за откриване и запазване на уникални находки и през настоящото археологическо лято. 
Доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей – София и ръководител на разкопките вече седемнадесет години запозна посетителите и представителите на регионални и местни медии с изложените експонати. Тя се спря по-подробно на открития Златен масивен пръстен, украсен с различни детайли, фрагменти и надписи. Пръстенът вероятно е носен от млад мъж, наследник на Добротица. Миналата година са открити и колан, притежание на влиятелен аристократ, много копчета и дрехи, изработени от скъпи материали, достъпни за времето си само за заможните. 
През изминалите години археологическата дейност на крепостта на нос Калиакра има обработени, проучени и доказани находки за цял един нов музей в Каварна, който е достоен да „съперничи“ на Националния исторически музей.
Доц. д-р Бони Петрунова обяви, че златният пръстен и находките ще останат в Историческия музей в Каварна. Тя си пожела да се сбъдне мечтата й разкопките на нос Калиакра да добият вида му от 14 в. и наследниците на старата българска столица да са горди, че живеят и творят в благодатно, богато и красиво място.
Изложбата ще остане във фоайето на общината за един месец.
Община Каварна напомня на посетителите да спазват стриктно въведените противоепидемични мерки.