6 септември - Съединението

2020-12-06.jpg

136 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България, отбелязваме с гордост днес на 6 септември 2021 година.

Години, пред които все повече ни е необходима истината от надписа на Народното събрание: „Съединението прави силата.“

 „Съединението прави силата“ - тези думи ни карат все повече да зачитаме смисъла им, защото имат свое точно определено място в съзнанието на всеки човек.

И, ако искаме да докажем това, трябва да споменем за завета на хан Крум от преди повече от 1 300 години, изречен пред неговите синове, че когато са „заедно, един до друг – ще бъдат непобедими. Но разпръснат ли се – земите и народът им могат да бъдат поробени“. Неговият завет е равнозначен на думите:

„Съединението прави силата.“

Историята помни тази дата от септември 1885 година, когато България се обединява с Източна Румелия с цената на много жертви, в името на една държава с възвърнати земи, запазени традиции и обичаи от поколения българи.

Днес можем да твърдим, че в ония години, Съединението е подвиг на българския народ, който притежава силен дух и отстоява свободата си без пряката намеса на никоя друга държава. Когато говорим за историческото събитие, нека не забравяме, че неговата сила не е само във военните действия, а и в устрема хората да живеят заедно, да общуват, да знаят историята за род и родина, да отстояват достойно своите имена и днес.

Датата 6 септември се нарежда на върха на най–значимите постижения в историята на народа ни.

Народът ни, минал през болката, саможертвата, обичта към родината и отстояване на свободата ѝ, за да стигне до едно обединение, в основата на което е заложена любовта, която дава сили за бъдещ живот.

Днес повече от всякога се нуждаем от обединение, от честен труд, от нови постижения, от свободата децата ни да се учат и останат в България.

Честит празник, уважаеми съграждани!

Нека носим и пазим в сърцата си поверената ни вяра в смисъла на думите: „Съединението прави силата“!

 

ЕЛЕНА БАЛТАДЖИЕВА
Кмет на община Каварна