5 октомври – Международен ден на учителя

teacher-g6a49adea7_1920.jpg

„Учителят е очи с разум“

Учителят и неговата „мисия“ определят вроденото му чувство, погледа. Учителят улавя времето, в което живее, знанията, които предава, любовта, която раздава…

Харизмата на учителя е съвкупност от знания, хуманност, интелект, справедлива строгост, откровеност и още и още…

Добрият учител е този, който възпитава млади хора, които са по-знаещи и по-можещи от него. Учителите са тези хора в живота на всеки един от нас, които са най-близките ни след родителите ни. Всеки има в живота си един учител, с когото е споделил най-съкровените си мисли, тревоги и мечти.

Вие, скъпи учители, сте тези, които заедно с нас – родителите, давате криле на децата ни да полетят и да следват мечтите си. Благодарение на Вашия неуморен и всеотдаен труд оставяте трайна следа във всеки български дом.

Да си учител, за мен лично, е призвание, защото Вие сте и педагози. Вие сте тези хора, които изграждате децата като личности, заедно с родителите им, и помагате на малки, големи и още по-големи ученици да осъзнаят себе. Протягате им ръка и ги напътствате в най-важните моменти – какъв да бъде изборът им в пътя на живота. Като кмет на община Каварна, и като човек, Ви благодаря за Вашата отдаденост към професията.

Истината е, че никога не е късно човек да се учи, да усвоява, да напредва в знанията си, за да е полезен не само за себе си, но и за околните, с които общува.

В световния календар Денят на учителя е обявен като такъв по предложение на ЮНЕСКО /1994г./, по повод приемане на документа „Препоръки касаещи статута на учителя“/1966 г./, с който се определя важната цел за ролята на учителя в развитието на обществото.

В България честването на Международния ден на учителя е прието с решение на Министерски съвет през 2006 година.

В Учителя се крие нашето знание, нашето сбъдване, нашите черти, нашата любов, нашият живот.

ДРАГИ УЧИТЕЛИ, помнете в своя благороден път, че учителят и дървото се познават по плодовете!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 

Елена Балтаджиева

Кмет на община Каварна