НОВИНИ

Каварна тържествено отбеляза празника 24 май

България днес празнува денят на светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и култура и на славянската книжовност. Значимостта на датата в града бе засвидетелствана с празнично шествие преминало по централната пешеходна алея. В проявата се включиха ученици от училищата и детските градини в общината, учители, културни деятели и граждани.

Шествието в празничния ден изпълни централната улица и продължи до сградата на НЧ „Съгласие- 1890”, пред която се състоя общоградско тържество.

С чувство на гордост и възторг кметът Елена Балтаджиева се обърна към всички, които радеят за светлината на българското слово.

„-В деня на просветата и книжнината, да носим в сърцата си светлина, в погледа си напред желание да променяме и обогатяваме света и всеки от нас да бъде просветител чрез знания, вяра и любов. Защото е свято делото на Кирил и Методий и техните ученици!

Защото 24 май не е просто един празничен ден откъснат от календара, а е символ  на словесната сила на думите, на речта ни и на книгите.

Честит 24 май !

Честит ден на буквите!

Честит ден на езика!

Честит ден на българската просвета и култура!- каза в словото си кметът Елена Балтаджиева.

В програмата по отбелязване празника на просветителите участие взеха деца от подготвителните групи на трите детски градини в града. В тържествения концерт прозвучаха изпълненията и на ученици от СУ „Ст. Караджа“ и вокална група „ Делфинчета“ от ОУ „Й. Йовков“ с ръководител Антония Ангелова. В прослава на двамата първоучители, своите песни поднесоха и изпълнителите от вокална академия „Каварна“ при НЧ „Съгласие-1890“.

Много бяха пожеланията и благодарностите в деня благословен за всеки българин. Ден в който напомняме, прославяме и възпяваме делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий, с надежда, че писменото слово ще продължава да съхранява паметта на поколенията.