НОВИНИ

24 май – празник български, празник светъл

„Първо се учим на буквите да четем книги, а после книгите ни учат да четем всичко останало и най-първо себе си.“
Георги Господинов

24 май – ден на Словото, великият символ на непокорния български дух, оцелял през вековете! Най - чистият и красив български празник, на който с възторг се прекланяме пред мъдростта и делото на светите братя Кирил и Методий! Ден, на който кичим портретите им с цветя и майският ден е изпълнен по улиците и площадите с химна на химните: „ Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!“ И сме преродени духовно като народ чрез писаното слово, чрез просвещението, което е в основата на нашия несравним български културен облик. Днес кирилицата е мостът не само на всички славянски народи, но и на други държави от Европейския съюз. Българският език е официален език в Европа и с право се гордеем, че сме българи и европейци - граждани на света!

Уважаеми учители, ученици, абитуриенти, драги самодейци, културни и читалищни дейци, писатели и журналисти, родители и гости, на града ни,

С чувство на гордост и възторг се обръщам към всички вас, които радеете за светлината на българското слово. Слово, което променя света у нас и ни прави следовници на традиции, продължители на богата духовна култура. В деня на просветата и книжнината, да носим в сърцата си светлина, в погледа си напред желание да променяме и обогатяваме света и всеки от нас да бъде просветител чрез знания, вяра и любов.

Защото е свято делото на Кирил и Методий и техните ученици! Защото 24 май не е просто един празничен ден откъснат от календара, а е символ на словесната сила на думите, на речта ни и на книгите. Предадена от родители и учители, днес отново се доверяваме на силата с всеотдайност да наричаме на децата си великото чудо - да четат книги.
Наричаме още да помнят своя род и език, да пазят святата писменост, да пренасят духовното безпокойство в бъдещето.


Честит 24 май !
Честит ден на буквите!
Честит ден на езика!
Честит ден на българската просвета и култура!

Елена Балтаджиева
Кмет на община Каварна