НОВИНИ

По повод 24 май Община Каварна награди заслужили учители, ученици и културни дейци

Община Каварна присъди тазгодишните награди „24 май” в системата на предучилищното и училищното образование и култура. Отличията се връчват на изявени учители, ученици, културни и читалищни дейци. Награждаването се състоя на тържествено заседание на Общински съвет- Каварна, което се проведе в салона на НЧ „Съгласие- 1890“.

Наградите бяха връчени лично от кмета на Община Каварна Елена Балтаджиева.

„-Гордост е да носиш званието „Учител на годината“.

Още по – голяма гордост и надежда за бъдещето е званието „ Ученик на годината“.

Достойно е да  бъдеш отличен като самодеец. Защото самодейците създават изкуството си с любов.

Като кмет на община Каварна, като учител и педагог професионалист, изпитвам чувство на удовлетвореност, гордост и

радост, за мига, в който ще имам честта тази година да връча наградите 24 май на отличилите се личности, допринесли за

развитието на образованието, културата и изкуството в нашата община.”- заяви кметът Елена Балтаджиева в приветствието си.

Общо 11 учители от СУ „Стефан Караджа“, ОУ „Йордан Йовков“, ПЗГ „Кл. Арк. Тимирязев“ и ЦПЛР – ОДК, гр. Каварна получиха признание за постиженията си през годината.

Приз „Учител на годината“ в системата на предучилищното образование получиха Росица Тодорова- старши учител в ДГ „Детелина“, Невелина Василева- музикален учител в ДГ „Радост“ и Владислава Владимирова- учител в ДГ „Здравец“.

Приз „Учител на годината“ в начален етап на обучение беше връчен на Ваня Амирова Лефтерова– старши учител в начална степен– номинирана от СУ „Стефан Караджа“, гр. Каварна и Димчо Филев Димовстарши учител в началната степен на основното образование от ОУ „Йордан Йовков“, гр. Каварна.

 „Учител на годината“ в основна степен на образованието се присъди на Цоньо Илиев Цонев – старши учител по история и цивилизация от СУ „Стефан Караджа“, гр. Каварна и Красимира Иванова Божковастарши учител в прогимназиален етап на основното образование от ОУ „Йордан Йовков“.

Еленка Георгиева Атанасова старши учител по английски език в средна степен от СУ „Стефан Караджа“, гр. Каварна, Анка Николова Димитрова– старши учител по Български език и литература в ПЗГ „Кл. Арк. Тимирязев“ и Сенаи Халид Хасан– старши учител професионално обучение, получиха наградата „Учител на годината в средна степен на образованието”.

Награда за учител на годината в областта на професионалното обучение получи Ивелина Георгиева Георгиева – учител по рисуване към ОДК – Каварна.

С награда „Ученик на годината“ в хуманитарната област и природо- математическата област бяха удостоени общо 16 ученици и 1 училищен отбор. В областта на изкуствата с призове бяха удостоени общо четирима ученици- възпитаници на СУ „Ст. Караджа“ и ОУ „Й. Йовков“.

В областта на спорта беше награден училищният отбор по тенис на маса към ОУ „Йордан Йовков“, гр. Каварна с ръководител Величка Пенева.

Наградата „24 май” за „Детски самодеен състав на годината” отиде при ДНХ „Шарено коланче“ при НЧ „Съгласие- 1890“ с ръководител Невелина Василева.

„Самодеен състав на годината” стана Младежко театрално студио „Зеница“– към НЧ „Съгласие – 1890“, гр. Каварна.

В категория „Самодеец на годината” наградата се присъди на Михаела Манолова – дългогодишен самодеец в НЧ „Съгласие – 1890“. Четирима библиотекари бяха отличени с наградата „Почетен библиотекар“.


Извън утвърдените награди, с които бяха наградени учители и ученици, не бяха забравени и хората, които са отдали живота си на образованието и културата и с достойнство са се оттеглили от това поприще, за да изживеят достойно златните години на живота си.

Специален поздрав за присъстващите на тържественото заседание на ОбС -Каварна отправиха трио „Сопрано“. Традиционно чаровните изпълнителки поднесоха изпълнения на класическа музика, но с модерно и иновативно звучене.

Община Каварна ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност  освен с тържествена сесия, с шествие и празничен концерт на открито.

Програмата за 24 май започва от 10:00 ч.  с училищно шествие, към което ще се присъединят и деца от детските заведения в града. За деня на славянската просвета и култура е предвиден празничен концерт, който ще се състои пред сградата на НЧ „Съгласие- 1890“ . Общоградското тържествено изпращане на абитуриентите от випуск- 2023 е на 24 май, от 17:00  ч. пред сградата на Община Каварна.