НОВИНИ

Отбелязваме деня на винари и лозари-Трифон Зарезан

И тази година традицията по зарязването на лозите в Каварна бе спазена. Ритуално Митко Недев зам.-кмет по финанси и икономическо развитие в община Каварна заряза старата лоза в двора на Етнографски комплекс, като пожела берекет, плодородие, спорна работа и добри дни за винарите и лозарите от региона.

Обичаят по зарязване, поливане, сплитане на лозови венци и наричане за берекет на гроздовата и винената реколта бе пресъздаден пред местни и гости, които изпълниха двора на етнографската къща. Посрещнаха ги по стар български обичай с хляб и сол, и със задължителното за празника ароматно и пенливо вино присъстващо в изобилие на подредената трапеза.

Освен винари и лозари от 14 февруари 1971 година на този ден празнуват и археолозите. Организатори на събитието са Община Каварна и Историческия музей.

Песните и танците обичайно бяха част от богатата обредност и пъстрота на празника. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха жените от фолклорна група „Добруджанка“ и певческа група „Жарава“ към пенсионерски клуб „Радка Чаушева“.

Днес и лозари и винари си пожелават да е щедра земята, да е богата годината, да зрее ароматно грозде и да са пълни бъчвите с вино.