НОВИНИ

Предупреждение за опасни метеорологични условия за 08.01.2024 г.

През нощта южният вятър в Източна България ще отслабне, а в североизточните райони ще се ориентира от север-североизток и с него температурите ще започнат да се понижават. Ще бъде облачно с валежи от дъжд. Сутрешните температури ще бъдат в широки граници, от 0°-1° в североизточните райони до 8°-11° в Югоизточна България, където вятърът все още ще е от юг, в София - около 4°. Утре вятърът ще се ориентира от северозапад, в североизточните райони ще бъде от север-североизток, умерен до силен, и с него ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Със застудяването по-късно през деня в много райони от Северна България и високите котловинни полета на Западна дъждът ще преминава в сняг. Преди обяд в североизточните райони от страната ще има условия за поледици. Към 14 часа температурите ще бъдат от минус 2° в Североизточна България до 8°-9° на места в Южна, в София 1°-2°. През нощта срещу вторник в почти цялата страна ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Ще духа северозападен, в Източна България север-североизточен вятър, с който ще продължи да прониква студен въздух и ще има снежни виелици.

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, в Родопите под 1000-1200 метра - дъжд. Ще духа слаб и умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 2-3°, на 2000 метра - около минус 3°.

По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които след обяд ще започнат да се примесват със сняг, а по-късно през деня по северното крайбрежие ще спрат. Ще духа умерен северен вятър, с който температурите ще се понижават и към 14 часа ще бъдат от 0° по северното крайбрежие до 5°-6° по южното. Температурата на морската вода е 8°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

За 8 януари 2024 г. НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) в областите Разград, Силистра, Шумен и Добрич за образуване на снежна покривка до 10 см, като в сутрешните часове и до обяд ще има условия за поледици.

Явления: с прекъсвания на много места в страната ще има валежи от дъжд, който след пладне с понижение на температурите, отначало в Западна и Северна България, а вечерта и през нощта и в останалата част от страната в местата с н.в. над 200-400 м, ще преминава в сняг.

Kоличество на валежа: 5-15 л./кв.м, на отделни места в южните и планинските райони до 20-30 л./кв.м.; нова снежна снежна покривка 1-5 см, в планинските райони 10-20 см. Вятър: от северозапад-север-североизток, 3-6 м/с, с пориви до 9-12 м/с; в източните 5-8 м/с с пориви до 12-17 м/с.

Минимални температури: между 0 и 5 градуса (в някои райони ще се реализират вечерта).

Максимални температури: между 6 и 11 градуса (в някои райони ще се реализират сутринта).

Съгласно хидрологичната прогноза на НИМХ-МОСВ, на 08.01.2024 г. водните количества във всички водни басейни ще бъдат под праговете за внимание.