НОВИНИ

Честваме третия по значимост християнски празник Богоявление- Йордановден

На Йордановден по традиция Великият Богоявленски водосвет и спасяването на Светия кръст от водите на морето за здраве събра на морския бряг стотици жители на община Каварна. Самият ритуал символизира кръщението.

Тържественият водосвет бе отслужен от ставрофорен иконом протойерей Василий Селемет-председател на храм „Св. Успение Богородично”.

Тази година късметлиите, които спасиха кръста са двама, Григориан Жеков и Симон Михайлов от Каварна извадиха разпятието от ледените води и бяха благословени да са здрави и честити през цялата година.

Кметът Елена Балтаджиева поздрави присъстващите и честити празника Богоявление, като пожела здраве и късмет през цялата година.

Григориан Жеков е на 27 години, треньор по тенис в Тенис клуб „Калиакра 2020“. Симон Михайлов е на 23 години, студент в Технически университет-Варна.

Своята вътрешна вяра, смелост и кураж в Каварна проявиха още 10 смелчаци, някои от които скачат за кръста за пореден път.

Всички участници в ритуалното спасяване на кръста бяха поздравени, получиха предметни награди и пожелания за здраве и благоденствие.