НОВИНИ

Национален конкурс „Кмет на годината” за мандат 2019-2023

Национален конкурс „Кмет на годината” за мандат 2019-2023

Уважаеми дами и господа кметове,

За 11-а поредна година порталът на българските общини Kmeta.bg организира националния конкурс „Кмет на годината”. През септември 2023 г. ще се проведе традиционното национално онлайн допитване, в което гражданите на РБългария ще определят с вота си победителите в престижната надпревара. Оценката на стотици хиляди хора в „Кмет на годината” се превърна във важен коректив за усилията, които Вие и Вашите екипи полагате за развитието на поверените Ви общини. Конкурсът и церемонията се утвърдиха като марка и ценно отличие за притежателите им.

Тази година конкурсът „Кмет на годината” ще бъде за мандат 2019-2023 г.

Призоваваме всички български граждани да гласуват и да дадат оценката си за работата на местните власти за изминалия мандат - 4 години, през които хората и институциите с обединени усилия се бориха с последствията на тежка здравна пандемия, политическа нестабилност, нарастващи цени и финансова криза, военен конфликт, природни бедствия.

Гражданите от цялата страна могат дадат оценката си за работата на кметовете и екипите им през последния мандат, като гласуването ще се проведе от 00.00 ч. на 1 септември до 23.59 ч. на 14 септември, само от IP адреси от България.

В надпреварата участват всички 265-има кметове на общини в страната. Изключение тази година е направено за 4 общини -  Разлог, Якоруда, Нова Загора и Никола Козлево. Причината е, че там настоящите кметове не изпълняват функциите си през целия мандат (избрани са по-късно или временно изпълняват длъжността) и затова няма как да бъдат оценявани за четиригодишия период наравно с останалите.

Всеки гражданин може да гласува за своя фаворит само в една от петте специализирани категории, както и да даде подкрепата си за него в една от двете основни категории – Кмет на годината или Кмет на гражданите.

Регистрацията за гласуването в платформата Kmetnagodinata.bg става през профил в социалната мрежа Facebook, профил в Google или с друг имейл, като в последния случай вотът трябва да бъде потвърден през посочения имейл.

Традиционно в конкурса за всяка категория ще се гласува за малка община (с под 20 000 жители), за средна (с население между 20 000 и 50 000 жители) и за голяма (с население над 50 000 жители).

В конкурса „Кмет на годината” остават познатите на всички категории:

 

 • Кмет на годината
 • За цялостна работа във всички сфери в ръководената от кмета местна администрация
 • Кмет на гражданите
 • За кмет, който е най-близо до гражданите с приемните дни, с отчет през социални мрежи и седмични или месечни брифинги за свършеното, за най-бърза реакция на проблемите на хората и решаването им

Другите категории ще бъдат:

 • Градска среда
 • Смарт Сити
 • Туризъм и култура
 • Спорт и младежки политики
 • Зелена община

По традиция ще бъдат връчени и специални награди на партньори на Kmeta.bg:

 • Награда „Иновативно училище“ на Дигиталната национална коалиция (ДНК);
 • Награда за демографска политика на Bulgaria Wants You;
 • Награда за усилията в борбата срещу проявите на антисемитизъм, ксенофобия, хомофобия и език на омразата на Организацията на Евреите в България „Шалом“ и Американския еврейски комитет.

 

Церемонията по награждаването на победителите от онлайн допитването ще се проведе от 13.00 ч. на 19 септември 2023 г. в хотел Маринела в София. Ще бъде излъчена и по Българската национална телевизия на 21 септември от 21.00 ч.

Пожелаваме Ви успех в конкурса, повече идеи, проекти и положителни оценки от гражданите!

 

С уважение,

Екипът на Kmeta.bg