НОВИНИ

Миден рибен фест Каварна 2023

Лятната културна програма „ Каварна 2023“ предложи на жителите и гостите на града и общината редица интересни събития, които се надявам са докоснали сърцата и мислите на всички, които ги посетиха и преживяха - всеки със своите емоции, през месеците юни, юли и август. Искрено се вълнувам, че на мен се пада честта като кмет да обявя, че закривам лятната културна програма за тази година и в същото време - давам старт на ХХ-то издание на Миден- рибен фест в нашия красив морски град.

Уважаеми съграждани, гости и приятели на морето,

площад „Защитата на Каварна“ ни събира в дните на един,  изпълнен с ентусиазъм фест, на който отделяме специално внимание на кулинарните ястия и деликатеси, свързани с видовете морски дарове от нашето Черно море.

И то се вълнува, … „защото всичко край морето е море,

то идва , за да си отиде,

отива си, за да се върне пак…“ – стихове на поета Иван Пейчев, които ме връщат в недалечната 2020 година, когато успяхме със скромна финансова рамка за феста – да го проведем с желание и да не прекъсваме положената традиция.

Мисля, че има хора, които си спомнят за не толкова далечната 2020г. и срещата: „ На кафе със Силвия Кацарова“ представените ястия от кметовете и кметските наместници, изящните детски рисунки върху морски камъчета, концерта на Румънеца и още различни видове изкуства, които в годината на COVID, показаха и гражданската съвест за спазване на правилата.

И през следващите две години успяхме да реализираме интересни дни в рамките на Миден рибен фест, от които всеки един отнесе със себе си: нова рецепта за морска храна, кулинарни продукти от „Вкусът на Добруджа“, интересни впечатления от певчески и музикални изпълнители по време на вечерните концерти.

Площадът беше огласен не само от интересните и вълнуващи изпълнители, но и от многогласната публика, запяла любимите си хитове заедно с тях.

Смея да твърдя, че успяхме. И в тези дни ще успеем, защото програмата носи радост, настроение и съпреживяване, в което близки и познати, гости дошли от близо и далече се прегръщат, поздравяват и пеят заедно.

Площадът ще запомни този хор.

И ще го предава в годините напред.

Приятели на морето,

Запомнете това лято в Каварна.

Разказвайте за срещата си с Шеф - готвач Снежана Орлова, уменията на кмета на общината, кметовете и кметските наместници, както и екипът от „Гозбата на България“, предложили ви богат арсенал от кулинарни чудесии, дарени от морето и пресътворени от знанията, фантазията и обичта към морската храна - богати дарове от риби, миди и деликатеси от нашето Черно море!

За Каварна разказвайте като за град, в който се случват хубави неща днес и надявам се утре и в други ден, в тази и следващите години.

На добър час на ХХ - ия юбилеен Миден рибен фест – Каварна 2023.

Елена Балтаджиева

Кмет на Община Каварна