НОВИНИ

Военно-историческа възстановка „Защитата на Каварна – подвиг и мъжество”, за 146-та годишнина от каварненското въстание

146-та годишнина от каварненското въстание бе отбелязана с военно историческа възстановка пресъздаваща драматичните събития от далечната 1877 година. За втора поредна година възстановката се организира от Община Каварна и Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция”.

 Реалистичното пренасянето в епохата на руско турската освободителна война отново се състоя на площада пред храм „Св. Успение Богородично“, където жителите и гостите на града имаха възможността да се пренесат 146 години назад, когато нашите предци с оръжие в ръка бранеха правото си на свобода и достойнство. Многобройната публика проследи всички основни епизоди на драматичните събития през лятото на 1877 г., когато загиват над 1000 души. В пресъздаването на битките за отбраната на Каварна се включиха над 90 възстановчици от регионалните клонове на НД „Традиция” в Добрич, Велики Преслав, Априлци-Троян-Севлиево, Златица, София, Казанлък, Варна, Шумен и военноисторическите клубове „Възраждане” – Търговище, „Миноносец „Дръзки” – Варна и Жива история – Шумен.  

За достоверността на събитията допринесоха стотици халостни изстрели от автентични оръжия и пълноразмерни копия на оръдия отпреди почти век и половина. В пълно съответствие с оригинални образци бяха снаряжението и дрехите на участниците. Зрителите наблюдаваха зрелищни ръкопашни схватки, като голяма част от хладното оръжие, което бе използвано в тях също е автентично.

Стотици почетоха славните дела на предците ни припомнящи на съвременниците за героизма на тогавашните добруджанци, опълчили се на вековния тиранин, за да защитят имота си и живота на близките си. 

В знак на признателност на 23 юли от 11:30 часа пред паметника на Андрей Василев – Амира, ще бъдат поднесени венци и цветя. Заупокойна молитва в памет на жертвите по време на героичната защита на града, ще отслужат ставрофорен свещеноиконом Василий и Архимандрит Методий.