НОВИНИ

Богата фолклорна програма и песните на Симона Загорова за празника на село Челопечене и 100 години НЧ „Искра – 1923“

Село Челопечене отбеляза своя празник и 100 години от създаването на НЧ „Искра – 1923“. Празникът бе открит от председателя на читалищното настоятелство Петранка Стоянова.  Информация за история на стогодишната културна институция, създадена в началото на миналия век изнесе секретарят на НЧ „Искра – 1923“, Марийка Алексиева.

Кметът Елена Балтаджиева поздрави местни и гости за празника, като им пожела да продължават да пазят и предават самобитната духовна култура, народни традиции и памет, съхранявани през годините.

„Днешният празник е за всички читалищни деятели, състави, ръководители и съмишленици, които не жалят своя всеотдаен труд, за да изразят чрез таланта си богатството на нашия добруджански и български дух“- заяви кметът Балтаджиева в обръщението си.

За двойният повод Община Каварна и кметство село Челопечене подготвиха богата фолклорна програма, участие в която взеха местни любители и самодейни певчески състави към читалищата от селата Видно, Могилище, Вранино, Септемврийци и село Селце.

В ревю на автентични народни носии местни девойки  показаха оригинални одежди, пресъздаващи уникалните елементи на традиционното женско облекло от различни етнографски области. Автентичните облекла са собственост на частни колекционери , а представянето им на празника се организира от художника Славян Стоянов, който е родом от село Челопечене.

Фолклорна китка побра изпълненията на танцьорите от ДФТШ „Орисия“ и ФТК „Мераклии“, град Каварна.

Празничния за село Челопечене ден завърши с концерт на певицата Симона Загорова.