Творецът Валентин Шалтев представи картини и стихове в каварненската галерия

IMG_0455.JPG

Изложба на твореца Валентин Шалтев се откри  в Художествената галерия  "Христо Градечлиев“ в Каварна . Представени са 40 живописни платна на любими за художника теми - Балчик, морето, музиката.
Темите се преплитат и в стиховете от новата му стихосбирка “Живот на карта“, която бе представена на откриването на изложбата. 
След " Танго върху перваза на нощта " и " Сезонът на зимните плажове "  това е третата поетична книга на поета, художника и музиканта Валентин  Шалтев  ,който живее и работи в гр. Балчик. Редактор на книгата е известната българска поетеса гостувала в Каварна не веднъж - Маргарита Петкова. Книгата се отличава с шестте рисунки с молив от самия поет, като едната е на корицата, а другите пет  са разположени на подходящи места  в книжното тяло  и привличат читателя с рисунки на улици, къщи, птици и човека поставен в  различни ситуации. Графичните  рисунки носят човешката философия за приятелство с птиците , коня , за пътя  извит край балчишки къщи, за брега и лодките  и пътят към храма. Това се отнася и за живописните картини , в които  образите и метафорите се преплитат в разноцветната палитра на четката, която пресъздава настроения, чувства, спокойствие на пейзажа, философията на търсенето за свобода на образа ,който сякаш излиза извън рамките на картината.
Валентин  Шалтев е интересен и с това, че свири на пиано и китара и  чрез звуците  картините оживяват по друг начин, а стиховете имат друг глас и чуваемост  под  акордите на китарата. 
Поетесата Керанка Далакманска  представи поетичната книга  " Живот на карта ", като докосна най- чувствителните струни на твореца, който  улавя с тънко чувство метафората на времето, в което живее, излага картини в изложбените зали у нас и в чужбина, твори поезия, в чийто свят се чувства най-сигурен.
 Изложбата е открита за посещение един месец.