Отбелязване 180 години от рождението на Васил Левски

novo.jpg

На 18 юли община Каварна ще чества 180 години от рождението на Левски. Каним всички жители и гости на града да почетем заедно паметта на Апостола на свободата от 11:00 часа пред паметника в Градската градина.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и като Апостола на свободата. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на революционна мрежа за освобождаване на България от османско робство. Пътувайки из страната създава революционни комитети за подготовка на обща революция. Мечтата му е за чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Днес личността на Васил Левски е възприета като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. За българите той е национален герой и национален идеолог. Портретът му е стои на видно място в кабинетите на Президента на Република България, Министър-председателя на Република България, министрите, областните управители, кметове и на много други политици. Името на Васил Левски носят един град, шест села, една община, квартали в Балчик, Варна, София и др., много булеварди, площади и улици, училища в страната и чужбина, читалища, предприятия, спортни клубове, Националната спортна академия и Националният стадион в София, Националният военен университет във Велико Търново, Връх Левски в Стара планина и Връх Левски на остров Ливингстън. През 2009 г. открития от български астрономи астероид е наречен 204831 Левски.