Международен празник на ромите в Каварна

57094483_977984329062787_1472537448763359232_n (1).jpg

 

8 април е празник на ромската общност по цял свят. Международният празник на ромите е обявен през 1992 година по идея на ООН и Европейския съюз, подкрепена от Международната организация „Романо юнион“.

Ромският празник в Каварна  се проведе в квартал „Хаджи Димитър“. Специални гости на празника бяха: Нина Ставрева-кмет на Община Каварна, Дарина Колишева- секретар на Община Каварна, Ани Русчева- представител на голф игрище „Тракийски скали“ и Мартин Башев- областен председател на „Евро Рома“.

„ Днес на 8 април цялата ромска общност по целия свят празнува своя празник. В Каварна са най-работливите и интелигентни роми в цялата държава.В Община Каварна българи и роми винаги сме живели в разбирателство и приятелство. Пожелавам на всички вас да бъдете здрави, все така работливи! Да са спорни делата ви! Прекрасен празник, братя роми“, с тези думи кметът на Община Каварна Нина Ставрева поздрави всички празнуващи.

Мартин Башев връчи грамота на госпожа Ставрева  за принос в развитието  на етническа толерантност , с която се присъжда званието „Почетна ромка“ Същото звание получи и госпожа Русчева.

В празничната програма се включиха и децата от Детска градина „Детелина“, ученици от Начално училище“Братя Миладинови“ и оркестър „Росен Асенов“.