Каварна отбелязва 100 години от Първата световна война

Участниците в конференцията.JPG

 На 6 октомври гости на гр. Каварна бяха  участниците   в международната научна конференция „ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1916 ГОДИНА”. Конференцията е част от Националната програма за отбелязване на стогодишнината от Първата световна война и стартира на 4 октомври в гр. София, като планарните заседания продължиха след това в различни градове в страната на 5 и 6 октомври -  Добрич, Тутракан и Благоевград. Организатор на конференцията бе Военна академия „Г.С.Раковски”, която се провежда под патронажа на министъра на отбраната на Р. България Николай Ненчев.
 В Добрич сред участниците в конференцията бяха както български (проф. д-р Антонина Кузманова, полк. проф. Димитър Недялков, проф. Николай Червенков, доц. Венцислав Димов и др.), така и чуждестранни учени (доц. д-р Василий Каширин от Русия, Джордже Стошич от Сърбия, Стефан Радунович и Ядранка Селханович от Черна гора). 

На 12 октомври в Каварна ще гостуват група ученици от гр. Оряхово, които посещават Добруджа във връзка с отбелязването на 100 годишнината от освобождението на областта по време на Първата световна война. Тяхното посещение има историческа символика, тъй като през 1942 г. отново група учащи се от Оряховската гимназия е посетила района ни и е взела участие при откриването на т.нар. Кръст-паметник на героите от Добричката епопея, издигнат на Девинската могила на 3 км североизточно от Добрич.