Каварна чества Лазаровден и Цветница

IMG_0746.JPG

В крайморския град Каварна се проведе традиционното общоградско честване на празниците Лазаровден и Цветница. На площада пред храм „Свето Успение Богородично” отец Василий отслужи тържествена молитва по случай празника. 
Кметът на община Каварна Нина Ставрева поздрави жителите и гостите на града с думите:“ На прага сме на едни от  най-светлите християнски празници -Лазаровден и Цветница. Това са дни, в които си спомняме ценностите, връщаме се към вярата си, ставаме по- добри  един към друг.
Пожелавам ви  да бъдете здрави, вие и вашите семейства, да почитаме добродетелите, да бъдем по-добри и да вярваме в по-доброто бъдеще! Лазаровден е традиция,  връщане към изначалното. Нека по-често спазваме обичаите и да отправяме поглед към основите на българския народ, които са ни запазили единни и до днес! Нека със зараждането на пролетта у всички вас се засили чувството за щастие, бодрост и копнеж към усъвършенстване! На всички именници искам да честитя и пожелая да  бъдат винаги усмихнати, да  даряват и получават радост“.
В програмата, посветена на този ден участие взеха фолклорна формация „Шарено коланче”, детски фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне” и деца от ДГ „Здравец“.
Честванията за Лазаровден и Цветница продължиха на старата чешма до реставрираната средновековна баня „Хамам” с обичая „Кумичене”, в който млади лазарки хвърлят върбови венци.